Skip to content

Vicent Olmos: “En polítiques culturals, els nostres governs van molt despistats, però tenim la pell molt dura i continuarem”

Entrevista al fundador de l’editorial Afers, que s’ha consolidat com un segell imprescindible en l’àmbit de la història i el pensament · Ara llança una nova col·lecció de narrativa

Quan editeu l’entrevista, feu referència als editors que es fan càrrec de la col·lecció de narrativa”, diu Vicent Olmos, l’ànima de l’editorial Afers. L’any 1985, el segell va començar a publicar la revista homònima per traure a la llum les actes d’un congrés. L’any 1990, va publicar els primers llibres. Història, assaig i reflexió, aquesta és la base d’un fons que es manté viu –diu Olmos– gràcies a la fidelitat dels lectors i a la complicitat de les llibreries, que com més va més entenen què és Afers. Ara trau la col·lecció Afers Narrativa, dirigida, sí, per dos joves que amb prou feines passen la vintena d’anys i que, per a Olmos, són la baula que continuarà la seua tasca a l’editorial.

Vicent Olmos diu que és editor perquè des de xicotet només dorm quatre hores al dia i té molt de temps per a llegir de manera voraç. De formació és historiador, però també comptable. Aquest detall li ha permès de manejar l’empresa amb la mateixa fermesa i escrúpol com ha triat els llibres que ha publicat i que continuarà publicant.

A l’entrevista parlem de l’ofici d’editor, de l’ofici de lector, i li demanem que reflexione sobre les polítiques culturals i el paper d’Europa en un món en crisi. Sobre la pandèmia, Olmos explica que, com que l’editorial és prou gran i no són gaire gent treballant-hi, hi van cada dia. Amb mesures de prevenció. Ens avança que han aprofitat el temps de la pandèmia per editar més llibres que abans.

Com us trobeu?
—Bé. Amb totes les precaucions del món.

Per què comenceu a publicar història, assaig?
—Vaig entrar a la universitat amb més de vint-i-cinc anys. I a mesura que anava llegint i escoltant els professors d’història pensava que els historiadors s’haurien de fer llegir i escoltar. Que els papers científics que produïen no s’havien de quedar dins l’acadèmia, en els cercles tancats d’investigadors professionals. Pensava que havien d’arribar a un públic més gran. Això em va empènyer. Afers és la meua obsessió, encara que alguns bons amics em van ajudar i encara formen part del nucli de l’editorial. Un dels primers números de la col·lecció va ser la traducció Dreta i esquerra de Norberto Bobbio. Després en van venir més i la creació d’una de les joietes de la corona, que és la col·lecció El Món de les Nacions, que coeditem amb la Universitat de València i on hem publicat els millors textos sobre la qüestió nacional que s’han escrit al món. Començàrem amb dues col·leccions i vam anar ampliant.

Durant anys vàreu compatibilitzar l’editorial amb la feina al servei de publicacions de la Universitat de València.
—L’any 1989, em va contractar el rector Pedro Ruiz per a fer-me càrrec d’unes publicacions sobre el cinquè centenari de la universitat i m’hi vaig quedar per encarregar-me de les publicacions d’història. Allí he treballat amb gent boníssima, com Gustau Muñoz, Maite Simón, Antoni Furió… La UV col·labora fent coedicions perquè les publicacions tinguen més recorregut.

Afers no és un segell dels anomenats comercials, però fa prop de quaranta anys que publiqueu llibres. Quin és el secret?
—La revista ens ha servit molt perquè està ben considerada entre els historiadors, sobretot els de les universitats catalanes, i això ens ha ajudat a difondre l’editorial. També hem donat eixida a moltes tesis doctorals i hem creat una comunitat de públic pendent del que fa Afers. I quant a l’assaig, hem tingut l’encert de publicar alguns títols interessants. Hem estat persistents, al principi costava molt, moltíssim, entrar als circuits.

Llegir més: https://www.vilaweb.cat/noticies/vicent-olmos-en-politiques-culturals-els-nostres-governs-van-molt-despistats-pero-tenim-la-pell-molt-dura-i-continuarem/