Skip to content

Un emocionant Josep Piera marca la gala del III Premis Lletraferit

Els Premis Lletraferit torna a ser enguany, per mèrits propis, la gran nit de les lletres valencianes. La incògnita va ser rellevada: l’escriptor Rafa Lahuerta és el guanyador del III Premi Lletraferit de Novel·la amb l’obra Noruega, tal com es va fer públic en l’acte organitzat per Valencia PlazaCulturplazaLlibres de la Drassana i la revista Lletraferit la vesprada del dijous 12 de novembre en l’edifici Veles e Vents, de la Marina de València.El primer guardó entregat va ser el III Premi Diafebus de Novel·la Juvenil Carme Cardona Bartual (Benaguasil, 1980), amb La casa invisible, una història de fantasia que es desenrotlla en un misteriós edifici amagat entre els boscos d’Irlanda, enmig d’encantadores, druides, dracs i poders màgics que arrelen en la nit dels temps. Professora de Valencià, Llengua i Literatura en un institut del Camp de Túria, Cardona és coneguda pel seu activisme literari en les xarxes socials, com ara des d'Instagram. En el seu discurs, Cardona va defensar la fantasia de la seua proposta i va destacar que “la cultura no és una activitat de temps lliure, és el que ens fa lliures tot el temps” a més de reivindicar que “la cultura es fa fent-la i defensant-la, a mascareta i dos metres de distància, però sempre endavant”.

El moment més emocionant de la nit va ser el lliurament del II Premi Lletraferit de Cultura Valenciana al poeta i assagista Josep Piera (Beniopa, 1947), en reconeixement de la seua dilatada trajectòria en el camp de les lletres valencianes. En paraules de l’escriptor Toni Sabater i de l’historiador Vicent Baydal, que van fer una lloa de la seua figura, “Piera és un escriptor total que ha fet una aportació cultural fonamental i amb la seua trajectòria ha ajudat a eixamplar els marcs mentals i físics de la valencianitat”. 

El reconegut autor es va mostrar molt satisfet per l’homenatge. Per rebre-ho, va eixir extraordinariament del seu autoconfinament en La Drova. Agraït, va utilitzar els versos d’Ausiàs March per instar a seguir “els camins dubtosos” a la mar fins “arribar a bon port”. També va parlar de una de les seues fonts literàries, el Mediterrani, “que ens porta cap a un passat esplèndid, un present agònic (un cementeri marí), però sobretot és un espai de vida amb el que els valencians tenim una projecció històrica i espiritual”.

Llegir més: https://valenciaplaza.com/un-emocionant-josep-piera-marca-la-gala-del-iii-premis-lletraferit​