Skip to content

LIBER 2021 tanca la seua edició de retrobada amb un balanç positiu

LIBER ha registrat més de 8.300 visitants i han participat 300 empreses de 10 països

Més de 2.370 professionals de la indústria formen part ja de la comunitat LIBER LIVEConnect, plataforma que ja  ha registrat 21.000 visites

 

LIBER, organitzada per IFEMA MADRID i la FGEE, va tancar el 15 d’octubre les portes de la seua 39a edició amb un balanç comercial satisfactori, tal com han manifestat la gran majoria dels editors participants. Durant els tres dies del saló, que va ser inaugurat dimarts passat pel ministre d’Educació, Cultura i Esport, Miquel Iceta, s’ha confirmat com la principal plataforma de negoci del sector del llibre dedicada a l’edició en llengua espanyola, i una de les més importants trobades internacionals.

LIBER ha registrat més de 8.300 visitants, la qual cosa suposa millorar les expectatives inicials d’una fira que s’ha celebrat encara amb la pandèmia en l’horitzó. En aquesta convocatòria han participat 300 empreses de 10 països -Alemanya; Xipre; Cuba; Unió dels Emirats Àrabs; Espanya; els Estats Units; Federació de Rússia, Itàlia; Mèxic, i República de Corea-. Aquestes han mostrat les seues principals novetats. Guadalajara-Jalisco, com a Ciutat Convidada d’Honor, ha tingut una presència destacada en la qual ha mostrat la seua vinculació amb el món del llibre, de fet, serà Capital Mundial del Llibre en 2022.

LIBER ha servit per a reforçar la presència de la indústria del llibre espanyola en l’exterior amb la finalitat de consolidar el creixement experimentat en el mercat interior. D’aquesta manera, Madrid, que tradicionalment alterna convocatòria amb Barcelona, ha tornat a congregar una de les majors trobades del sector de la mà d’importants empreses. A aquest èxit contribueix el treball de promoció realitzat per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya –FGEE- fora de les nostres fronteres, a través de l’organització de diversos programes en els quals, amb la col·laboració de l’ICEX, han participat al voltant de 300 professionals procedents de diferents països, dins dels programes de compradors i prescriptores.

Estem molt satisfets del resultat d’aquesta edició de LIBER en la qual hem pogut recuperar la presencialitat. Malgrat les circumstàncies que encara vivim, estem cada vegada més prop de tornar a la normalitat. Les xifres mostren que hi havia interés per recuperar l’activitat comercial en el món del llibre. Hi ha hagut moltes reunions, tan físiques com a través de la plataforma digital, la qual cosa ens fa tindre grans esperances en la recuperació de les vendes en els mercats exteriors”, ha afirmat Patrici Tixis, president de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE).

Pacte Social per la lectura

LIBER ha sigut també l’espai perquè la indústria del llibre reivindique un Pacte Social per la lectura que implique al Govern central, a les autonomies, als Ajuntaments, a les formacions polítiques; a la comunitat educativa; a les llibreries; a les biblioteques; a la indústria editorial; a les institucions públiques i al conjunt d’empreses privades i agents socials. Un acord que incloga “un pla estratègic estructurat que concrete dates, accions i comprometa inversions i recursos públics que ens permeten avançar a velocitat de creuer, i no a trompades, en la millora de dos indicadors: el nombre de lectors i la comprensió lectora”, com va explicar el president de la FGEE en el seu discurs durant la inauguració de la Fira.

En aquest sentit, el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, en aquest mateix acte, va mostrar el seu acord a sumar-se a aquesta iniciativa i va assenyalar que tan importants com els grans acords és el que cadascun pot fer cada dia en el seu àmbit de responsabilitat. És més, durant el tercer dia de les jornades professionals de LIBER, la directora General del Llibre i Foment de la Lectura, María José Gálvez va confirmar la disposició del Ministeri “a unir-nos a eixe pacte per la lectura. Volem continuar amb el Grup de Treball de foment de la lectura que està desenvolupant una estratègia que esperem presentar prompte”.

Programa d’activitats

LIBER ha sigut escenari d’un reeixit programa de més de 40 activitats paral·leles de caràcter professional i cultural, que ha reunit a personalitats del sector editorial i ha oferit l’oportunitat d’intercanviar idees i experiències sobre temes de màxima actualitat. En aquest sentit, han destacat sessions amb continguts de Propietat Intel·lectual, com a Últimes novetats en la protecció activa de la propietat intel·lectual; El futur digital de la propietat intel·lectual, o Netflix1 – lectura: generació Z, xarxes socials i mediadors. Així com altres jornades relacionades amb el mediambient, com La indústria del llibre en defensa del medi ambient, i El llibre en paper: economia circular i cultura per a una societat resilient, i amb les biblioteques, com La biblioteca com influencer i Lectura en temps de pandèmies. El paper de les biblioteques. Unes altres amb gran acolliment ha sigut SAR, un cas d’èxit per a la gestió digital de drets i Resultats de l’Estudi Joves davant la lectura i Préstecs digital de publicacions electròniques a les biblioteques públiques espanyoles.

LIBER LiveConnect

Totes aquestes jornades, a més de les relacionades amb Serveis per a la Indústria del Llibre i les presentades per Guadalajara-Jalisco, continuaran actives en la plataforma LIBER LiveConnect fins al 30 de novembre. A més de la celebració presencial del retrobament del sector, LIBER ha incorporat igualment els avantatges que el format digital posa a la disposició dels professionals en qualsevol part del món i en tot moment.

Més de 2.370 professionals de la indústria formen part ja de la comunitat LIBER LIVEConnect, plataforma que ja ha registrat 21.000 visites. A aquestes bones dades, se suma igualment la participació d’altres 120 compradors telemàtics. Durant el mes de novembre, es mantindrà operatiu LIBER LiveConnect per a oferir al sector una plataforma informativa, relacional i d’intercanvi.

Premis LIBER

En el transcurs de l’acte d’inauguració també es va celebrar el lliurament dels Premis LIBER 2021 que atorga la FGEE a personalitats i institucions vinculades al món del llibre. En aquesta edició, la Junta Directiva de la FGEE ha atorgat el seu premi al foment de la lectura en Mitjans de comunicació a Carles Francino, director del programa La Ventana de la Cadena SER. També el Premi LIBER a la millor adaptació audiovisual, ha recaigut en la sèrie Patria, produïda per Alea Media per a HBO Europa.

A més, s’ha concedit el Premi al Foment de la Lectura en biblioteques obertes al públic a la Biblioteca de Navarra. Per la seua part, Llibreria Balmes de Barcelona ha sigut reconeguda amb el Premi “Boixareu Ginesta” al Llibreter de l’Any. El Premi LIBER 2021 a l’autor hispanoamericà més destacat ha sigut per a l’escriptor i poeta Bernardo Atxaga. I, finalment, Javier Gogeascoechea Arrien, president de l’editorial Desclée De Brouwer, ha rebut l’Homenatge d’aquesta edició de la Fira.

LIBER 2021, que organitzada per IFEMA MADRID i la FGEE s’ha celebrat del 13 al 15 d’octubre, és una fira patrocinada pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX Espanya Exportació i Inversions, Comunitat de Madrid, Ajuntament de Madrid, Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRE). Així mateix, compta amb la col·laboració d’Acció Cultural Espanyola (AC/E) i de l’Associació d’Editors de Madrid.

La pròxima edició de la Fira Internacional del Llibre tindrà lloc a Barcelona del 5 al 7 d’octubre de 2022.