Skip to content

Les editorials valencianes tornen de la Fira del Llibre de Frankfurt amb els objectius complerts

  • Onze editorials valencianes han participat en aquesta cita clau per a la venda de drets de traducció
  • La ciutat alemanya també ha acollit la presentació del projecte europeu LIT-UP, que encapçala AEPV

L’Associació d’Editorials del País Valencià ha tornat de la Fira del Llibre de Frankfurt amb les expectatives complides davant d’aquesta cita clau per als professionals del sector. Des del passat dia 19, i fins al 23 d’octubre, onze editorials valencianes han treballat per establir i reforçar vincles amb els seus homònims internacionals amb l’objectiu de potenciar les traduccions de la literatura valenciana a altres llengües.

Acen, Andana, Babylon Bromera, Fandogamia Editorial, Iglú – Olé Libros, Litera, L’Oronella, Media Vaca, Publicacions de la Universitat de València, Pre-Textos i Sargantana, han sigut les editorials que, amb la coordinació d’AEPV, han format part de la 74 edició de la Fira del Llibre de Frankfurt des de l’estand de la Generalitat Valenciana.

La Fira de Frankfurt és la porta d’entrada a aquests, un punt de trobada i contacte en el qual les editorials valencianes han aconseguit estrényer relacions amb els seus homònims francesos i italians, mercats, dins del conjunt europeu, en els quals Espanya ha retrocedit en els últims anys. Respecte a l’espai extern a Europa, han sigut destacables les trobades amb editors japonesos els quals han trobat interés en el sector del còmic valencià.

La posició d’Espanya com a país convidat d’honor a aquesta edició, sota el lema ‘Creatividad Desbordante’, ha significat un important augment de l’atenció per part de la resta de països participants cap a la literatura autòctona, així com un augment de la presència de representants institucionals a l’estand de la Generalitat Valenciana com ara els reis Felip i Letizia, la vicepresidenta primera del Govern i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital Nadia Calviño, la consellera d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Raquel Tamarit, la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Carmen Amoraga, o Rosa Codoñer, subdirectora general del Llibre Arxius i Biblioteques.

 

Aquesta edició de la Fira del Llibre de Frankfurt ha congregat a 4.000 expositors, una xifra que, encara inferior a la registrada a l’edició de 2019, última abans de la covid, es sent com una vertadera recuperació després de la fira online viscuda a 2020 i la versió reduïda de 2021.

L’edició de 2022 ha estat marcada per una programació d’activitats constants entre les quals es trobava la taula ‘Editar en català, basc i gallec’, una iniciativa coorganitzada per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Euskal Editoreen (Associació d’Editores en Llengua Basca), el Gremio de Editores de Euskadi, l’Asociación Galega de Editoras i l’Associació d’Editorials del País Valencià, amb l’objectiu de reivindicar el valor de l’edició en la resta de llengües de l’estat. En aquesta trobada, moderada per Laura Herrera, va participar la presidenta d’AEPV, Àfrica Ramírez, qui va reflexionar al voltant del creixement de les editorials valencianes en les darreres dècades, destacant la importància de la implantació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. D’altra banda, també van formar part de la taula el secretari general del Gremi d’Editors de Catalunya, Pep Lafarga, Henrique Alvarellos, president de l’Asociación Galega de Editoras, i Carmen Elvira Balsalobre, presidenta del gremi basc.

Després de la cloenda d’aquesta edició de la Fira del Llibre de Frankfurt, AEPV ha rebut de manera positiva els resultats obtinguts i, assegura, treballarà per reforçar la proposta d’acompanyament per a garantir que les editorials valencianes aprofiten al màxim aquestes oportunitats d’internacionalització.

LIT-UP, un projecte per a potenciar la presència de literatura en llengües minoritàries als mercats europeus

La Fira del Llibre de Frankfurt també va ser l’espai triat per a la presentació del projecte LIT-UP, una iniciativa del programa Europa Creativa encapçalada per AEPV que integren, a més, altres entitats pertanyents a països del continent com ara Itàlia, Països Baixos, Eslovènia, Sèrbia o Espanya. Aquest projecte naix amb l’objectiu de generar estratègies de suport a l’edició en llengües minoritàries per tal de competir amb igualtat front els grans actors del sector en un context global.