Skip to content

La primera Fira de l’Edició Independent se celebrarà del 18 al 20 de juny a la Marina de València

  • Èxit en la convocatòria de participació: 69 expositors, dels quals 12 són d’arreu 
    d’Espanya
  • Amb la participació de 52 editorials, 8 llibreries i 9 il·lustradors
  • Un programa amb 29 activitats durant tot el cap de setmana del 18 al 20 de juny i 75 signatures
  • Es vol visibilitzar el llibre i la lectura i promoure el treball de la petita editorial, contribuint a la seua professionalització

 

L’edició independent és la que no depén d’un gran grup i suposa el 80% de la riquesa cultural i bibliodiversitat al sector del llibre. Amb aquesta diversitat i riquesa, l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV) i l’Ajuntament de València organitzen la primera Fira de l’Edició Independent a València, que ha estat presentada aquest dijous al Veles e Vents de la Marina, amb la presència de Maite Ibáñez, regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Evarist Caselles, director adjunt del Consorci València 2007, i Àfrica Ramírez, presidenta de l’AEPV.

Aquesta fira pretén consolidar-se com un espai de trobada entre professionals de la indústria editorial i esdevenir alhora un punt d’unió amb el públic lector d’obres escrites i gràfiques que poden ser difícils de trobar en els canals de venda més comercials. Així ho ha explicat la presidenta de l’AEPV, afirmant que aquest tipus d’esdeveniments demostren que la cultura és segura i són absolutament necessaris per al sector: “no podem aturar-nos mai”. “Ens permeten eixir i ensenyar la nostra oferta, que és rica i variada, però també retrobar-nos i així possibilitar sinergies molt interessants, és per això que valorem molt positivament la participació d’expositors provinents d’altres indrets de l’estat”, ha celebrat Ramírez. Amb totes les previsions desbordades, es parla d’èxit en la convocatòria amb un total de 69 expositors, dels quals el 20% és provinent d’altres indrets: Catalunya, País Basc, Navarra, Andalusia, Madrid i Castella La Manxa. Hi participen 52 editorials, 8 llibreries i 9 il·lustradors, que tindran també un espai per a exposar els seus treballs autoeditats com ara fanzines, artesanies, etc. En aquest sentit, s’ha comptat també amb la col·laboració de l’Associació de Professional de la Il·lustració Valenciana (APIV).

És un esdeveniment obert a la ciutadania amb exposició i venda, acompanyat també de 75 signatures d’autores i autors i una àmplia programació d’activitats dirigides a públic infantil, juvenil i adult. D’entre les quals destaquen quatre que comptaran amb interpretació en llengua de signes: Mentre durin les espelmes (Josep Rodríguez Ferrer, Voliana Edicions), Braqui ulls blaus (Antonio Bosch Conde i Herminia Esparza, Editorial Samaruc), Refugio (José Fenollosa, Grafito Editorial) i Llibre de morts (Jordi Colonques, Edicions Bromera). També destaquen algunes activitats per al públic més menut com Adivinarock. Historia ilustrada del rock (Susana Monteagudo i Luís Demano, Litera Libros); altres com Cartilla de redención (Purificación Mascarell, Altamarea) per a adults o la presentació de Dolora #3 de La Primera Libros.

Aquest encontre literari tindrà lloc a la Marina de València, davant del Veles e Vents, del 18 al 20 de juny. Evarist Caselles, director adjunt del Consorci València 2007, ha destacat la Fira de l’Edició Independent com una oportunitat per a apropar el llibre a un espai que “la ciutadania està fent seu”. “Estem rebent entre 40.000 i 60.000 persones cada cap de setmana, que ens visiten per a passejar o per a gaudir de l’oci que cada vegada més ofereix aquest espai, un espai de totes i de tots”, ha afirmat Caselles.

“Des de l’Ajuntament apostem per aquest tipus d’iniciatives perquè amb la pandèmia s’ha demostrat que el sector del llibre ha reaccionat molt ràpid, adaptant-se a les circumstàncies i proposant nous projectes” ha afirmat la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, qui també ha destacat la participació que tindran les Biblioteques públiques de València a la fira, amb una sessió al programa que contempla l’assistència dels tècnics bibliotecaris per tal de, a més de conèixer les lectures exposades, destacar amb un punt de llibre la recomanació dels bibliotecaris.

“La major part del sector del llibre valencià està format per editorials independents i menudes, això té algun que altre desavantatge, però també té avantatges, com una major agilitat per tal d’adaptar-se al context i prendre decisions”, ha explicat Àfrica Ramírez. La presidenta ha agraït totes les institucions i entitats que fan possible la iniciativa i als expositors que ha respost massivament a aquesta convocatòria. Tanmateix, ha convidat tota la ciutadania a donar la benvinguda a l’estiu amb llibres i a un espai que ja és un focus consolidat de cultura i oci, com és la Marina.

La Fira de l’Edició Independent és un projecte organitzat per l’Associació d’Editorials del País Valencia, juntament amb l’Ajuntament de València. I compta amb la col·laboració de l’Associació del Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV), del Centro Español de Derechos Reprográficos (Cedro), la Marina de València i la Generalitat Valenciana.