Skip to content

La Biblioteca històrica de l’Institut Isabel la Catòlica, Premi Liber 2022 al foment de la lectura

La Biblioteca històrica del centre d’Ensenyament Secundari IES Isabel la Catòlica ha estat guardonada amb el Premi Liber 2022 al foment de la lectura en biblioteques obertes al públic per la seua extraordinària labor d’organització d’activitats que estimulen i promocionen la lectura en un moment clau per a això. Amb aquest premi, la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) reconeix també la qualitat del treball desenvolupat per aquest centre en favor de la cultura, els llibres i la seva conservació.

L’Institut Isabel la Catòlica, centre d’Ensenyament Secundari situat en el districte Retiro de la ciutat de Madrid, es va crear en 1939, si bé el seu patrimoni històric més antic es remunta a la que fora Secció Retiro d’aquest Institut-Escola entre 1928 i 1936. Dels cinc edificis que actualment integren aquest gran centre, l’anomenat “històric”, on es troba la biblioteca, va ser construït en 1928, i és en el qual també es localitza l’arxiu documental digitalitzat del centre. Aquesta biblioteca reuneix uns mil cinc-cents volums amb el segell de l’Institut-Escola i està composta de llibres de classe i de consulta de diferents matèries. Així mateix, es conserven altres 786 exemplars anteriors a 1936 procedents, en la seva majoria, de la donació feta per Enrique Canito Barreda, catedràtic de francès d’aquest centre entre 1945 i 1972. Aquests llibres són, en la seva major part, francesos i fonamentalment dels segles XVIII i XIX, i compten amb gran valor i interès degut a la importància dels autors, les obres i les edicions.

La biblioteca escolar està destinada al préstec de llibres, l’estudi i la realització d’activitats i reunions relacionades principalment amb la lectura. Guarda 15.122 volums, repartits en dos espais, és gestionada pel departament de Llengua Castellana i Literatura del centre i, l’any 2019, es va realitzar la informatització dels seus fons. Per part seva, l’arxiu històric de l’institut guarda, com a fons més destacat, els expedients de nou-cents alumnes que van estudiar en aquest Institut entre 1918 i 1936, fills de científics, intel·lectuals, polítics i artistes de l’època.
L’arxiu de l’Institut-Escola està catalogat i descrit. També han estat catalogats per la Biblioteca Nacional els llibres de la biblioteca històrica i llocs a la disposició del públic en el Catàleg Col·lectiu del Patrimoni Bibliogràfic, per la qual cosa aquesta biblioteca s’ha convertit en un important centre de documentació de l’Institut-Escola, al qual es dirigeixen amb freqüència investigadors, sobretot de les universitats madrilenyes.

Difusió del patrimoni i foment de la lectura
La biblioteca històrica, a més de la labor de conservació i estudi del patrimoni i d’atenció als investigadors, realitza activitats de difusió del patrimoni com ara visites per als professors del centre i les associacions del barri de Retiro, així com per al públic en general durant la Setmana de la Ciència que organitza la Comunitat de Madrid. En el mes vinent d’octubre, la biblioteca participarà en el projecte ‘Madrid una altra mirada’, iniciativa organitzada per l’ajuntament d’aquesta ciutat i dedicada a mostrar als visitants el patrimoni cultural i els llocs més màgics de Madrid.
A més, el centre IES Isabel la Catòlica organitza i participa en activitats per al foment de la lectura, com la seva col·laboració amb la Biblioteca Pública Elena Fortún i la Xarxa de Biblioteques de la Comunitat de Madrid i l’organització d’un club de lectura i escriptura format per alumnes, exalumnes i professors, que començarà al setembre de 2022. Així mateix, el departament de Llengua Castellana i Literatura ha signat diversos convenis per al pròxim curs: un amb la Biblioteca Eugenio Trías, en un projecte interdisciplinari amb la Universitat Autònoma, la Universitat Complutense de Madrid i el CSIC, titulat ‘De la biblioteca a l’Institut: un passeig per la Literatura, l’Art i la Ciència’; un altre amb la RESAD per a afavorir la formació de l’alumnat d’Arts Escèniques, i un tercer amb el Centre de Documentació Teatral, encara en embrió . A més, en aquest curs es van realitzar trobades amb escriptores, com Ana Rosetti i María Espejo, gràcies a un acord amb l’editorial Siruela, i es va comptar amb la presència d’Elvira Lindo, exalumna del centre, amb motiu de la presentació d’un Mural Patrimonial en homenatge a les alumnes de l’Institut-Escola i l’Institut Isabel la Catòlica. El lliurament dels premis LIBER es realitzarà el 6 d’octubre en un acte que se celebrarà en el Museu Nacional d’Art de Catalunya, en el marc de les activitats de Liber 2022. En el mateix acte es lliuraran, el premi LIBER al foment de la lectura en Mitjans de comunicació, que enguany ha recaigut en Ignacio Elguero-RNE; el premi LIBER a la millor adaptació d’una obra literària a “Pa de llimona amb llavors de rosella” i el Premi Boixareu Ginesta al llibreter de l’any a la Llibreria Ramon Llull de València. A més, es premiarà a l’autor hispanoamericà més destacat i s’homenatjarà un editor per la seua trajectòria en el món del llibre. Aquests premis s’aniran coneixent pròximament.

Sobre Liber 2022
En la seua 40 edició, Liber, principal esdeveniment professional d’Europa dedicat al llibre en espanyol, reunirà més de 350 editorials i empreses d’una desena de països i preveu l’assistència de 7.000 professionals. La fira aglutinarà novament a tots els sectors del llibre i oferirà oportunitats comercials, trobades de negoci i contactes professionals tant en el mercat nacional com en l’internacional. Paral·lelament, fomentarà el debat, el coneixement i intercanvi d’experiències sobre els diferents àmbits relacionats amb el llibre a través de les seves Jornades Professionals. En l’edició d’enguany, Colòmbia serà el País Convidat d’Honor. Organitzat per Fira de Barcelona i promogut per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, Liber 2022 està patrocinat pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX Exportació i Inversions, CEDRO, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i compta amb la col·laboració d’Acció Cultural Espanyola AC/E, el Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.

Barcelona, 27 de juliol de 2022
Gerardo Miguel
Prensa FGEE