Skip to content

Els editors proposen que la millora dels índex de lectura i la comprensió lectora s’incloguen dins dels desafiaments estratègics del país definits per a 2050

Aposta perquè es convertisca en el desé desafiament, ja que “si la nostra societat no sols llegís més, sinó que millorés la comprensió lectora, farien més fàcils aconseguir altres desafiaments inclosos en l’Estratègia Nacional de Llarg Termini”.

El president de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE), Patrici Tixis, ha aprofitat la seua intervenció en el transcurs de la presentació del Pla de Foment de la Lectura 2021-2024 dissenyat pel Ministeri de Cultura per a llançar la proposta d’incloure la millora dels índexs de lectura i la comprensió lectora com un dels desafiaments estratègics de país definits per a 2050.
El mes de maig passat el president del Govern presentava l’estudi Fonaments i propostes per a una Estratègia Nacional de Llarg Termini” amb l’horitzó posat en 2050. Un document que recollia nou desafiaments entre els quals es trobaven alguns com la productivitat i el patró de creixement econòmic, l’educació en la població més jove, la formació i la requalificació de la força treballadora entre altres. “Una llista de nou desafiaments que, en la nostra modesta opinió, és incompleta. Per això oferim un desé desafiament. Millorar clarament els índexs de lectura i aconseguir un 100% de comprensió lectora”.

En la seua intervenció Patrici Tixis ha assenyalat que “desafiaments com la productivitat i el creixement econòmic; l’educació; la formació; el desenvolupament territorial equilibrat; les deficiències del mercat de treball; la desigualtat o la conversió de progrés en benestar serien més fàcils d’aconseguir si la nostra societat no sols llegís més, sinó que millorés la comprensió lectora”. I ha apuntat que “millorar els índexs de lectura i de comprensió lectora, així com recuperar l’ensenyament d’humanitats, que han perdut força en els currículums educatius, equival a dotar d’eines als ciutadans perquè puguen entendre millor la societat en què vivim, la seua història i el seu context social; a millorar les competències professionals a mitjà i llarg termini dels ciutadans; a contribuir al fet que puga digerir-se l’allau d’informació que ens envaeix per a transformar-la en coneixement; i, en definitiva, a despertar l’esperit crític”.

El president de la FGEE ha reconegut en la seua intervenció que “entre tots hem aconseguit crear una consciència de la importància de la lectura i del necessari impuls institucional. De fet, en molts nivells de les diferents administracions de l’Estat (comunitats autònomes, diputacions i ajuntaments de tota Espanya, s’estan emprant recursos per a dissenyar els seus propis plans. Hauríem de ser capaços de coordinar-los i d’implicar els responsables educatius de totes les Administracions perquè els resultats anaren més rellevants.
En aquest sentit, ha recordat que “hem vist créixer els índexs de lectura molt lentament, a excepció d’aquests dos últims anys. Es llegeix més, però encara avui un terç de la població espanyola no llegeix res i és imprescindible i urgent corregir aquest desequilibri. Encara que tots reconeixem que la millora dels índexs de lectura i de la comprensió lectora són dos dels reptes més importants que té aquest país a mitjà termini, un té la sensació que no està prou reconegut en l’agenda de les grans prioritats del país”.

És rellevant assenyalar que la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya s’ha compromés a treballar en els pròxims mesos per a aconseguir un Pacte Social per la Lectura a Espanya que implique el Govern en ple, a les autonomies, als Ajuntaments, a les formacions polítiques; a la comunitat educativa; a les llibreries; a les biblioteques; a la indústria editorial, a les institucions públiques, i al conjunt d’empreses privades i agents socials que se senten interpel·lats per aquest Pacte. Es tractaria d’un gran acord que hauria de prolongar-se més enllà de la durada de les legislatures per a evitar que quede a l’atzar dels vaivens polítics.

Font: Federación de Gremios de Editores de España