Skip to content

El sector editorial valencià es llança a la conquesta de La Setmana

17 editorials i 20 creadors s’uneixen a l’expedició per a participar en aquesta gran fira literària

L’AEPV organitza ‘Contem i Comptem’, un magazín literari presentat per Amàlia Garrigós i Víctor Amela amb els nous títols de la temporada i entrevistes a autores i autors

La 39a edició de La Setmana de Llibre en Català, que se celebrarà del 10 al 19 de setembre de 2021 a Barcelona, ofereix més de 250 activitats i té 227 expositors

 

Mostrar la potència, diversitat i qualitat de la literatura valenciana i reivindicar la seua importància dins de l’edició en la nostra llengua. Amb aquests objectius, 17 editorials i 20 autors realitzaran el pròxim 12 de setembre una expedició a La Setmana del Llibre en Català on presentaran les seues novetats de la temporada i conversaran sobre la realitat del sector. Amb la ferma voluntat de conquerir (pacíficament, és clar) el mercat del llibre, l’Associació d’Editorials del País Valencià ha organitzat Contem i Comptem, un magazín literari conduït per Amàlia Garrigós i Víctor Amela  que acollirà entrevistes amb creadors i creadores, xerrades al voltant de l’actualitat literària valenciana i les actuacions musicals de Joan Amèric. A més, s’abordaran debats com la necessitat d’assolir la unitat de mercat en concordança amb la unitat de la llengua.

Aquesta travessia suposa un nou capítol de la tradicional presència de les editorials valencianes a La Setmana. Una relació consolidada amb quasi una dècada de participació col·lectiva mitjançant fòrmules com La Collita Valenciana, que va congregar durant anys als editors i creadors del nostre territori que acudien a la cita de Barcelona. Ara, Contem i Comptem pren el relleu expedicionari i proposa nous continguts i perspectives, sempre amb els llibres com a protagonistes.

Planificat per al diumenge 12 de setembre, el magazín s’integra en la programació de la 39a edició de La Setmana, que se celebrarà del 10 al 19 de setembre de 2021 al Moll de la Fusta de Barcelona i ofereix més de 250 activitats: presentacions, taules rodones, converses, contacontes, itineraris literaris, recitals… A més, tindran lloc aproximadament 180 sessions de signatures. En l’actualitat, i amb 227 expositors, aquesta fira és considerada la cita més rellevant de la lectura en la nostra llengua, amb totes les novetats del mercat per a infants i adults, però on també es poden trobar llibres de fons i les col·leccions de cada segell.

“Des de fa anys el sector editorial valencià participa col·lectivament i activament en La Setmana perquè és una iniciativa ineludible que enceta la temporada literària i és a més un esdeveniment cultural de primera magnitud. Es tracta d’un punt d’encontre de l’edició en català que malgrat la pandèmia ha continuat celebrant-se i que constitueix el gran aparador del sector editorial”, explica la presidenta de l’AEPV Àfrica Ramírez. A més, subratlla que les editorials valencianes “tenim producció editorial àmplia i diversa i per a mostrar-la estarem presents durant tota la fira en un estand col·lectiu, així, al llarg de La Setmana les editorials faran els seus actes individuals”.  Dins d’aquesta agenda, Elisabet Roig, Josep Muñoz Redon i Rafael Lahuerta signaran, respectivament, Una aventura molt peluda (Andana); Les fronteres de Walter Benjamin (Edicions del Bullent) i Noruega (Drassana).

Assaig, literatura infantil, narrativa històrica… Així és Contem i Comptem

Amb la participació de 14 editorials, el magazín Contem i Comptem s’estructura en diversos blocs temàtics que busquen abastar la producció valenciana en total la seua magnitud. Així, l’apartat de literatura infantil acollirà la presentació de Les plantes de l’avi, d’ Eva Ferrer Paniagua i Inma Mestre Cunillera (Edicions 96), i Joan cordons i la colla perduda, creat per Paula Ferrer i Molina (Andana). Dins de la secció d’assaig es parlarà dels volums Arrels de llegenda, de Carme Cardona Bartual (Galés) i Obvietats o quasi , escrit per Tobies Grimaltos (Publicacions de la Universitat de València).

El torn de la literatura juvenil arribarà amb Amaga’t dels drons, a càrrec d’Ester Vizcarra (Bullent) i No hi havia a València… , de Mercè Climent (Sembra). A Contem i Comptem els periodistes Amàlia Garrigós i Victor Amela també donaran espai a un gènere tan en auge com la novel·la negra amb els títols Llibre de morts, de Jordi Colonques (Bromera) i L’estiu dels brivalls, de Francesc Viadel (Vincle). Igualment, L’única veritat, de Francesc Bodí (Lletra Impresa), i El carrer era de terra, de Josep Usó (Onada) protagonitzarà el bloc consagrat a la narrativa històrica.

A més, durant aquest magazín Garrigós i Amela parlaran amb Vicent Olmos sobre la nova col·lecció de narrativa d’Afers i ho faran arran de la publicació de la novel·la Espurna, de Xavier Serra. I serà també la narrativa la protagonista de les últimes presentacions de la jornada, amb els títols Les espines del peix, de Josep Colomer (Editorial 3 i 4); Amanda, de Sergi Durbà, (Perifèric) i l’Obra narrativa completa d’Ernest Martínez Ferrando, a càrrec de Vicent Alonso i Enric Sòria (Institució Alfons el Magnànim). Aquestes activitats estaran acompanyades per la música de Joan Amèric. D’altra banda, durant tota la jornada es projectaran diversos materials audiovisuals que proposaran temes de reflexió i debat sobre el sector de la paraula escrita. En aquest sentit, des de l’AEPV subratllen les potencialitats del mercat valencià, amb un 47% de la població que, segons l’Estudi d’Hàbits de Lectura 2020 de la Fundació FULL, llig en valencià de forma habitual o ocasional. “El repte que tenim al davant és crear sinergies per garantir que aquests lectors poden accedir amb comoditat a la producció editorial en la nostra llengua, a eixos llibres que estan esperant”, apunten.

“Com sempre, esperem La Setmana amb moltes ganes de sumar i donar a conèixer els nostres llibres, que és la nostra manera de contribuir a la bibliodiversitat de l’edició en la nostra llengua”, indica Ramírez sobre la importància de la presència de les editorials valencianes a La Setmana i les expectatives dels participants. Amb la paraula escrita com a protagonista, aquests deu dies es converteixen també en una oportunitat per a fomentar els vincles entre llibreters, editors i lectors. A més, La Setmana dona el tret d’eixida per als seus carrusels germans: La Setmana del Llibre de Palma i les Places del Llibre del territori valencià, que tindran lloc al llarg de la tardor.

Sobre l’AEPV

Fundada en 1990, l’AEPV integra a 65 editorials i està centrada en tasques com la defensa, promoció i difusió de l’edició de llibres i publicacions; la interlocució davant els poders públics o la formació i assessorament dels seus membres.

Sobre La Setmana
La Setmana  és una fira que permet reconèixer la tasca de les editorials que editen en català i de les llibreries que apropen al lector les seues publicacions, tot donant visibilitat al llibre i les revistes i oferint eines per a fomentar la prescripció de la lectura.

La Setmana de Llibre en Català fomenta la trobada entre lectors, llibreries, editorials i revistes  i és una oportunitat per descobrir novetats, per recuperar antics fons editorials i alhora gaudir de lectures en veu alta amb reconeguts autors, actors i periodistes, itineraris literaris, taules rodones, nits de música i cinema i espectacles familiars.