Skip to content

CRÒNICA 3 | Surt el sol per a acomiadar la fira

Després d’un dia de pluja, el Sol va acompanyar l’últim dia de la 1a Fira de l’Edició Independent a València, celebrada durant el cap de setmana del 18 al 20 de juny a l’esplanada del Veles e Vents de la Marina de València.

El matí començava amb la presentació del còmic Refugio (Grafito Editorial), de José Fonollosa, qui conta la seua experiència com a voluntari en un refugi d’animals. La presentació, amb l’autor acompanyat de representants de la protectora SPAX de Xàtiva, tingué una gran afluència de públic, especialment acompanyat de l’animal més fidel i protagonista de l’obra: els gossos. Fonollosa va voler posar èmfasi en el paper tan important que fan les protectores per tal de combatre els efectes de l’abandonament animal a Espanya.

També d’il·lustració es va presentar l’àlbum infantil Lledó la policia i Quim el caixer del súper (Unaria Ediciones), amb Miguel Alayrach i Sergio Montal. El conte busca invertir dues de les professions més sexualitzades per tal de trencar els estereotips de gènere. De la mateixa editorial, natural de Castelló, també es va presentar Mil ramos de flores no son suficientes, de l’autor Luis Aleixandre, qui va quedar amb un altre títol sisé finalista del Premi Planeta. La trama d’aquesta novel·la d’adults transcorre a la ciutat de València que, a tall de thriller, es planteja què estem disposats a fer perquè se’ns done una segona oportunitat.

Un altre thriller, que entén el gènere negre de manera més ampla, es va presentar just a continuació: Llibre de morts (Edicions Bromera) de Jordi Colonques. Una novel·la que també transcorre a València i que planteja temes de fons com l’especulació immobiliària i el tracte als nostres majors.

La presentació de Dolora #3, a càrrec d’Ana Villalvilla, Beatriz León i Lidia Caro fou un èxit d’assistència de públic. La revista presenta en aquesta ocasió textos literaris envers el menjar i el plaer. Un èxit fou també la presentació de La neurona Lectora (Edicions del Bullent), amb Fani Grande i l’editora Núria Sendra. Una conversa entre ambdues molt amena sobre els beneficis de la lectura i l’experiència de l’autora, que va agrair la col·laboració de Carmen Agustí, neurocientífica de la Universitat de València, per ajudar-la amb el llibre. 

Per últim, Oveja Roja presentà amb música el llibre de poesia Sílithus, d’Enrique Falcón. “M’interessen les històries on la vida és digna, que no es queden en l’aixafament. L’apocalipsi és un gènere que permet jugar amb l’esperança, tot i que pensem que tot són desastres”, va afirmar l’autor, que va recitar alguns poemes i va donar pas al músic Vicente Palop “Dingo”, qui va acompanyar-lo amb la guitarra i també va recitar-ne algun.

Acabà així la 1a Fira de l’Edició Independent celebrada a València, amb 69 expositors i un cap de setmana farcit d’activitats que van superar tota mena d’oratge.