Skip to content

CRÒNICA 2 | Infants ballant sota la pluja

El dissabte l’oratge no acompanyà. La pluja i els llibres no solen ser bons companys de fira. Tanmateix, el segon dia de la 1a Fira de l’Edició Independent (18 a 20 de juny a la Marina de València) comptava amb una programació ben completa de literatura infantil i els més menuts ompliren durant hores l’espai de les presentacions.

Primerament amb el contacontes de l’àlbum 10 Gossets (Edicions del Bullent), a càrrec de l’editora Núria Sendra i de l’autor El Gran Jordiet. Un gran èxit de bon matí entre els infants més matiners, que seguien amb atenció les preguntes sobre els gossets d’El Gran Jordiet. La presentació de Braqui Ulls Blaus (Editorial Samaruc) també destacà per la interacció amb el públic tan menut, que va eixir com a voluntari per a representar la història que narrava el seu autor Antonio Bosch Conde. Una altra presentació en què els infants hagueren d’estar ben atents fou Noah vol ser un drac (Iglú Editorial) de Joaquina Barba, que desplegà un mòbil de peixos i altres criatures marines. Precisament com peixos dins la mar se sentí el públic que assistí a la presentació de Perlas de sirena (Nowevolution Editorial) de Belizabeth Guerrero, que comptà amb una posada en escena d’allò més immersiva, amb un fons del mar darrere de l’autora mentre aquesta feia una lectura dramatitzada de l’obra, acompanyada d’elements audiovisuals. Aquest àlbum recrea una llegenda molt coneguda sobre la sirena de Saint Ives que guarda una màgica aventura de mariners, pirates i màgia.

La Librería Cuentos de Fábula presentà a continuació La pequeña Anne, de l’autora i també llibretera Verónica Mata que, de nou, es guanyà al públic infantil amb el seu estil dinàmic i passional a l’hora de contar les històries. Qui també destacà per la passió de la narradora fou l’àlbum infantil L’abella Eli (Malian Editora), que comptava amb una contacontes ja amb experiència, Paula te cuenta. Una història sobre Eli, una alumna que vol el premi a la millor abella en acabar el curs, però que no duu gens bé picar i fer mal a la gent.

A la vesprada continuava plovent, però a l’escenari dins el Veles e Vents es creà un microcosmos aïllat del mal oratge, on les presentacions infantils continuaven atrapant el públic. Fou el torn de l’Atles il·lustrat de les comarques valencianes, un àlbum per a tots els públics publicat per Espai Caliu, el segell editorial de La Repartidora. Mentre Mar Català, llibretera, Ricard Tàpera, autor, i Carles Ubeefe, il·lustrador, conversaven sobre les raons que els havien dut a la creació d’aquest atles, els més menuts podien anar fullejant alguns exemplars que hi havia a peu d’escenari. “L’Atles no és acadèmic, és un atles popular perquè naix de la necessitat d’un referent gràfic comú com a país per a tots els públics”, explicà Carles Ubeefe.

Un altre àlbum per a tots els públics presentat la vesprada del dissabte fou Història il·lustrada del rock (Litera Libros), que consistí en un taller anomenat Adivinarock en què l’autora Susana Monteagudo anava narrant la història del rock a partir de preguntes que el públic contestava amb uns cartells de sí o no. Mentre sonaven cançons d’Elvis Presley, BlondieQueen o Nirvana, els més menuts corrien a preguntar a pares i mares sobre les curiositats més divertides sobre les bandes històriques del rock.

Torn dels majors

Arribà el torn dels majors amb la presentació de Voliana Edicions, Reconstruir les mortes vivents: Gramàtica i Sociolingüística, de Josep-Lluís Navarro Lluch, que proposa aquest model de l’Edifici com a alternativa global per a la reconstrucció de les ciències del llenguatge, i en el terreny editorial projecta desplegar-lo en la sèrie “L’Edifici de les Llengües”. El volum que presentà a l’escenari del Veles e Vents era el segon d’aquesta sèrie.

De l’assaig a la narrativa breu: “Per a mi és més còmode el relat que la novel·la, el relat és com un trencaclosques”, afirmava Purificació Mascarell, que presentà Cartilla de redención (Altamarea), un títol amb dues paraules clau: poder i dones. Mascarell, professora de literatura, escriu un conjunt de relats addictius amb una mirada femenina transversal i sobre les dinàmiques de poder que governen les vides quotidianes de tothom, “el que passa quan tanques la porta de casa”. Amb relats també acabava aqueixa vesprada, amb la presentació de 2070: Relatos líquidos, de Generación BiblioCafé i il·lustrat per alumnes de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València. La presentació fou una trobada entre participants, alumnes i seguidors de la iniciativa, que celebraven 10 anys i que comptà amb la presència de Mauro Guillén, nou subdirector del Llibre, Arxius i Biblioteques, José Luís Rodríguez-Núñez, María Tordera i Susi Bonilla, qui explicà la referència del títol al sociòleg Zigmunt Bauman.

Un dia salvat pels llibres.