Skip to content

ANELE i CEDRO s’uneixen per a impulsar un entorn digital segur per a la comunitat educativa

L’Associació Nacional d’Editors de Llibres i Material d’Ensenyament (ANELE) i el Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO) han començat a col·laborar per a impulsar un entorn digital segur per al desenvolupament de les competències digitals de la comunitat educativa en un marc responsable amb els drets de propietat intel·lectual.

L’objectiu de totes dues organitzacions amb aquesta iniciativa és facilitar solucions tecnològiques que permeten l’ús responsable de continguts educatius de qualitat, amb la finalitat que professors i alumnes treballen de manera segura i amb continguts de qualitat i no amb còpies il·legals o plagis.

En el marc d’aquesta col·laboració, els editors d’ANELE incorporaran el seu catàleg el SAR, una aplicació desenvolupada per CEDRO que permet identificar qualsevol ús digital de les obres indexades en el seu repertori i evitar així que puga estar fent-se un ús indegut en xarxes obertes o tancades. SAR naix amb vocació internacional ja que està previst que se sumen fons d’altres països a través de les seues corresponents entitats de gestió.

Educació a distància i continguts de qualitat
El president d’ANELE, José Moyano, assegura que “aquesta iniciativa és més necessària que mai perquè ens trobem en un moment en el qual l’educació a distància, a causa de la Covid-19, és una realitat i les autoritats educatives necessiten que els seus professors i alumnes treballen amb continguts de qualitat”.

Per part seua, el director general de CEDRO, Jorge Corrales, destaca que “és un compromís per part dels autors i editors fer costat a les autoritats educatives a integrar als estudiants en la societat digital” i afig que “per a això és necessari que desenvolupen les destreses relacionades amb l’accés a la informació i la creació de continguts en un marc de bones pràctiques en matèria de propietat intel·lectual. Volem ajudar les autoritats educatives a aconseguir aquest objectiu”.

Alineat amb la nova Llei d’Educació
Totes dues organitzacions coincideixen que aquesta iniciativa, a més, “està alineada amb la nova Llei d’Educació”, ja que en ella es reconeix la necessitat que els entorns d’aprenentatges que els centres docents posen a la disposició dels alumnes s’utilitzen “amb ple respecte al que es disposa en la normativa aplicable en matèria de propietat intel·lectual”.

La intenció d’ANELE i de CEDRO és facilitar aquesta eina a les Conselleries d’Educació de les Comunitats Autònomes perquè puguen integrar-les en les seues plataformes i evitar que entre els continguts que posen a la disposició d’alumnes i professors puguen utilitzar-se còpies pirates o plagis de llibres i altres continguts educatius.

Sobre ANELE
ANELE agrupa editorials dedicades a la generació de continguts destinats a l’educació en tots els formats i suports. Les empreses pertanyents a ANELE representen el 90% del mercat. Col·labora amb les Administracions Educatives nacionals i regionals per al desenvolupament de les legislacions educatives i els seus corresponents desenvolupaments curriculars en l’edició de continguts destinats a l’ús de centres i alumnes de totes les etapes: Infantil, Primària, Secundària Obligatòria, Batxillerat i FP.

Sobre CEDRO
CEDRO té com a missió representar i defensar els legítims interessos d’autors i editors de llibres, periòdics, revistes i partitures, facilitant i promovent l’ús legal de les seues obres. En l’actualitat té com a membres a 28.392 escriptors, traductors, periodistes i editorials