Skip to content

L’AEPV i Cedro organitzen un curs per a docents sobre propietat intel·lectual a l’aula

L’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV) i Cedro (Centre Espanyol de Drets Reprogràfics) organitzen, amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, el curs Propietat intel·lectual a l’aula. Es tracta d’un programa de formació destinat al professorat valencià, impartit en línia amb l’entorn virtual d’aprenentatge Moodle i que tindrà lloc del 3 de maig al 30 de maig de 2021. La iniciativa compta amb 50 places i el termini d’inscripció acaba el diumenge dia 18 d’abril.

L’AEPV i Cedro col·laboren des de 2018 en la formació al professorat sobre el respecte a la propietat intel·lectual. Més de 300 docents han participat ja en alguna de les seues iniciatives.

Objectius i continguts

En concret, els objectius del present curs, que compta amb la participació de Mariela Reyes Rodríguez, són desenvolupar estratègies per a l’elaboració de recursos didàctics interactius i mostrar al professorat les diferents opcions educatives i d’utilització dels recursos propis. A més, aquesta formació busca capacitar al professorat perquè puga dur a terme la seua labor de manera respectuosa amb la legislació vigent de propietat Intel·lectual; implantar a les aules bones pràctiques en aquesta matèria; impulsar la cultura de la creació de continguts, i generar entre els seus alumnes els coneixements, actituds, comportaments i habilitats necessàries per a un aprenentatge responsable amb la creació.

Respecte als continguts del programa, coordinat per Ricardo Jacobo Nutz Ayala, s’abordarà com funciona la protecció de la propietat intel·lectual amb qüestions com els drets morals o patrimonials i la seua durada. També s’estudiaran les possibilitats d’ús i creació, ja siga amb les autoritzacions que atorga la llei (còpia privada, il·lustració per a l’ensenyament, cita…) o amb les que atorga el titular de drets (autoritzacions, llicències, Creative Commons, Open Access, Copyleft…). A més, els participants rebran formació sobre el contingut protegit per la propietat intel·lectual: obres, autor, altres titulars de drets i cessió de drets. Per últim, es tractaran casos pràctics a les aules.

Sobre Cedro i l’AEPV

Cedro és una associació sense ànim de lucre d’autors i editors de llibres, revistes, periòdics i partitures, editades en qualsevol mitjà i suport. El seu objectiu radica en representar i defensar els legítims interessos d’autors i editors de llibres i publicacions periòdiques, facilitant i promovent l’ús legal de les seues obres.

Respecte a l’AEPV, fundada en 1990, integra a 65 editorials i està centrada en tasques com la defensa, promoció i difusió de l’edició de llibres i publicacions; la interlocució davant els poders públics o la formació i assessorament dels seus membres.